Categories
Nauka Science

Najveći teleskop na svijetu usmjeren prema svemiru, zauzima prostor 30 stadiona

Kinezi su odavno ušli u borbu za osvajanje svemira, a ovaj savremeni izum donosi informacije iz dalekih dijelova svemira.

Kinezi su odavno ušli u borbu za osvajanje svemira, a ovaj savremeni izum donosi informacije iz dalekih dijelova svemira.

Postrojenje na kojem se nalazi ogromni sferni radio teleskop smješteno je u dubokom bazenu na jugozapadu kineske provincije Guizhou. Astronomi će pomoću ovog uređaja proučavati udaljene dijelove kosmosa, istraživati njegovu evoluciju i potencijalni život izvan Zemlje.

Prve probne operacije obavljene su još u septembru 2016. godine, a upotreba novog uređaja bit će dostupna i naučnicima širom svijeta, javlja kineska agencija Xinhua.

Teleskop se sastoji od okrugle posude prečnika 500 metara. Zauzima prostor približan površini 30 nogometnih igrališta. Prema tvrdnjama kineskih astronoma, FAST je 2,5 puta osjetljiviji od nekadašnjeg rekordera koji se nalazi u opservatoriju Arecibo u Portoriku. Kineski teleskop obrađuje do 38 gigabajta informacija u sekundi.

“Arecibo i FAST su jedini radio teleskopi tih dimenzija na svijetu. Postavljeni su u dubokim dolinama s vertikalnim usmjerenjem”, kaže glasnogovornik Američkog astronomskog društva Rick Fienberg i dodaje: “Arecibo ima prečnik 300 metara, što ga čini manjim od teleskopa FAST 500. Tehnologija izrade i način funkcioniranja su isti jer je Arecibo nekoliko puta moderniziran od početka rada 1963. godine”.

Teleskop FAST nosi nadimak Tianyan, što u prijevodu s kineskog znači nebesko oko. Njegovom izgradnjom proširio se domet i obim astronomskih proučavanja. Li Kejia s Instituta za astronomiju i astrofiziku iz Pekinga kaže da teleskop pruža neviđene mogućnosti istraživanja kosmičkih fenomena.

Jedna od pojava koju će FAST 500 proučavati jesu i pulsari – guste zvijezde promjera do 10 kilometara s veoma jakim magnetnim poljem. Okreću se nekoliko stotina puta u sekundi i emitiraju intenzivne radioaktivne zrake.

Tokom probnog razdoblja od dvije godine, FAST 500 je već registrirao 102 nova pulsara. Teleskop će bilježiti i signale potencijalnih vanzemaljskih aktivnosti, piše Newsweek.

“Tokom proučavanja svemira pokušavamo evidentirati signale koje emitiraju ljudi ili potencijalna inteligencija izvan naše planete. Riječ je o ogromnom poslu, a 99 posto signala koji stižu do nas su šumovi. Trebat će nam vremena identificirati signale koji se nalaze u kosmičkoj buci”, kaže astronom Zhu Ming.

Izgradnja FAST 500 teleskopa završena je 2016. godine, dva desetljeća nakon što su naučnici predložili nacrt postrojenja. Projekt je stajao oko 174 miliona dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *