Categories
Nauka Science

Bio je u pravu, a kažnjen je doživotnim pritvorom: Na današnji dan počele su muke Galilea Galileija

Na današnji dan, 13. februara 1633. italijanski filozof, astronom i matematičar Galileo Galilei stigao je u Rim kako bi se suočio s optužbama za herezu zbog zastupanja Kopernikove teorije da se Zemlja okreće oko Sunca.

Na današnji dan, 13. februara 1633. italijanski filozof, astronom i matematičar Galileo Galilei stigao je u Rim kako bi se suočio s optužbama za herezu zbog zastupanja Kopernikove teorije da se Zemlja okreće oko Sunca.

Prošlo je skoro 360 godina prije nego što je Vatikan službeno priznao svoju grešku., piše History.

Galileo se službeno suočio s rimskom inkvizicijom u aprilu iste godine i pristao je priznati krivicu u zamjenu za blažu kaznu. Na kućni pritvor osudio ga je papa Urban VIII, Galileo je ostatak svojih dana proveo u vili u Arcetri, u blizini Firence, prije nego što je umro 8. januara 1642. godine.

Galileo, sin muzičara, rođen je 15. februara 1564. godine u Pisi. Pohađao je Univerzitet u Pisi planirajući studirati medicinu, ali je svoj fokus preusmjerio na filozofiju i matematiku. Godine 1589. postao je profesor u Pisi i taj posao je obavljao nekoliko godina, a za to je vrijeme demonstrirao da brzina padajućeg objekta nije proporcionalna njegovoj težini, kao što je Aristotel vjerovao. Prema nekim izvještajima, Galileo je proveo svoje istraživanje bacajući predmete različite težine s Kosog tornja u Pisi.

Od 1592. do 1630. godine Galileo je bio profesor matematike na Univerzitetu u Padovi, gdje je razvio teleskop koji mu je omogućio da promatra mjesečeve planine i kratere, četiri najveća mjeseca Jupitera i faze Venere. Također je otkrio da je naša galaksija Mliječna staza sastavljena od zvijezda. Nakon objavljivanja svog istraživanja 1610. godine, Galileo je dobio javna priznanja i postao je dvorski matematičar u Firenci.

Galileova istraživanja dovela su ga do toga da postane zagovornik djela poljskog astronoma Nikole Kopernika (1473-1543). Međutim, Kopernikov heliocentrični sistem u kojem je Sunce središte svemira oko kojeg se planeti okreću, sukobio se s učenjima snažne Rimokatoličke crkve koja je u to vrijeme vladala Italijom.

Crkvena predanja zastupala su geocentrični sistem u kojem je Zemlja, a ne Sunce, u središtu svemira. Godine 1633. Galileo je izveden pred rimsku inkviziciju, pravosudni sustav uspostavljen papinstvom 1542. godine radi reguliranja crkvene doktrine. Ona je podrazumijevala i zabranu knjiga koje su bile u sukobu s učenjima crkve. Rimska inkvizicija svoje je korijene imala u inkviziciji srednjeg vijeka, čija je svrha bila pronalazak i gonjenje heretika koji su smatrani neprijateljima države.

Danas je Galileo zapamćen po tome što je dao važan doprinos proučavanju pokreta i astronomije. Njegov rad uticao je na kasnije naučnike kao što su engleski matematičar i fizičar Sir Isaac Newton, koji je razvio zakon univerzalne gravitacije.

Godine 1992. Vatikan je i službeno priznao svoju grešku u osudi Galileija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *