Categories
Tech Tehnologija

Rusija kaznila Twitter i Facebook sa 63.000 dolara

Ruski sud izrekao je kazne u iznosu 63.000 dolara Twitteru i Facebooku zbog kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka, objavili su državni mediji.

Ruski sud izrekao je kazne u iznosu 63.000 dolara Twitteru i Facebooku zbog kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka, objavili su državni mediji.

Kako piše AP, zakon nalaže da se lični podaci ruskih građana smiju pohranjivati samo unutar granica zemlje.

Ruska agencija za kontrolu interneta Roskomnadzor zatražila je da Twitter i Facebook ove godine ispune taj uslov, a Rusija je zbog toga zabranila rad LinkedInu prije četiri godine.

Jedna odredba zahtijevala je da tehnološke kompanije drže servere u Rusiji za pohranu ličnih podataka koje prikupljaju od ruskih državljana. Ruski internet regulator Roskomnadzor nekoliko godina bezuspješno pokušava prisiliti velike kompanije poput Facebooka, Twittera i Googlea da ruske korisničke podatke premjeste u Rusiju.

Komentarišući presude u četvrtak, Roskomnadzor je rekao da će Twitter i Facebook biti kažnjeni sa po 18 miliona rubalja (283.000 USD) ako to ne ispune ove godine.

Prošle godine, Twitter i Facebook novčano su kažnjeni sa po 47 dolara za kršenje istog propisa o ličnim podacima. Kazna nije utjecala na dvije kompanije, pa su ruske vlasti u decembru povećale novčane kazne.

Kritičari smatraju da ruski zakon guši slobodu interneta.

Rusija je u posljednjih šest godina uvela strožije zakone za internet, zahtijevajući od pretraživača da izbrišu izvjesne rezultate pretrage, da servisi za razmjenu poruka dijele ključeve za šifriranje sa službama sigurnosti i da društvene mreže čuvaju lične podatke ruskih korisnika na serverima u državi.

Trenutno, jedina sredstva koja Rusija ima na raspolaganju da natjera te mreže da se pridržavaju propisa o zaštiti podataka jesu novčane kazne, koje obično dostižu samo nekoliko hiljada dolara, ili blokiranje uvredljivih internetskih servisa, što je opcija koja nailazi na neke tehničke poteškoće, prenio je prošle godine Reuters.

Međutim, neimenovani izvori rekli su za britansku agenciju da Moskva planira uvesti strožije kazne tehnološkim firmama koje ne poštuju ruske zakone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *