Categories
Nauka Science

Evropa isključila instrumente nekih svemirskih sondi tokom pandemije koronavirusa

Evropska svemirska agencija (ESA) odlučila je aktivirati “sigurne konfiguracije” svoje četiri svemirske misije zbog pandemije koronavirusa.

Evropska svemirska agencija (ESA) odlučila je aktivirati “sigurne konfiguracije” svoje četiri svemirske misije zbog pandemije koronavirusa.

Razlog za ovaj potez je namjera ESA-e da smanji broj uposlenika koji dolaze u glavni centar kontrole misija koji se nalazi u Njemačkoj. Instumeti na četiri sonde su isključeni, a one će biti uglavnom “bez nadzora” dok putuju Solarnim sistemom.

“Naš prioritet je zdravlje radne snage te ćemo zbog toga smanjiti aktivnosti u nekim naučnim misijama, posebno kada je riječ o međuplanetarnim svemirskim letjelicama koje trenutno zahtijevaju najveći broj osoblja an radnom mjestu”, izjavio je Rolf Densing, direktor operacija u ESA-i.

Među pomenutim misijama su dvije sonde u orbiti Marsa, a to su ExoMars Trace Gas Orbiter i Mars Express, koje vrše mjerenja atmosfere Crvene planete. Također, misija Cluster koja uključuje četiri svemirske letjelice trenutno u orbiti Zemlje koje proučavaju kako čestice stižu od Sunca i reaguju s magnetnim poljem Zemlje, bit će ugašena.

Pored toga, ESA-ina misija Solar Orbiter, koja je počela u februaru kako bi se proučavalo Sunce, također gasi instrumente.

Većina ESA-inih zaposlenika rade od kuće u protekle dvije sedmice, ali se agencija odlučila na dodatne restrikcije u centru u Darmstadu nakon što je jedan zaposlenik bio pozitivan na koronavirus.

Ranije je odgođeno lansiranje rovera Rosalind Franklin na Mars. To se trebalo dogoditi ove godine, ali je rok pomjeren za 2021. godinu. Lansiranje iz svemirske luke u Francuskoj Gvajani su prekinuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *