Categories
Nauka Science

Klimatske promjene uzrokovale pojavu i širenje zelenog snijega na Antarktiku

Na Antarktiku se pojavio zeleni snijeg zahvaljujući mikroskopskim algama koje cvjetaju na njegovoj površini. Posljedica toga su klimatske promjene tako da su se male količine zelenog snijega koje su godinama bile vidljive sada značajno povećale.

Na Antarktiku se pojavio zeleni snijeg zahvaljujući mikroskopskim algama koje cvjetaju na njegovoj površini. Posljedica toga su klimatske promjene tako da su se male količine zelenog snijega koje su godinama bile vidljive sada značajno povećale.

CBS News piše da su ovu pojavu otkrili istraživači nakon što su napravili prvu mapu tih organizama i njihovih kretanja i predvidio dalje širenje neobičnog snijega.

Satelitski podaci prikupljeni između 2017. i 2019. godine, u kombinaciji s mjerenjima na terenu tokom dva leta na Antarktiku, omogućili su naučnicima da preslikavaju mikroskopske alge dok cvjetaju preko snijega.

Ploče zelene snježne alge mogu se naći uz obalu Antarktika i šire se u “toplijim” područjima u kojima temperature zraka ljeti budu iznad nula stepeni.

Kako je navedeno u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, zelena snježna alga je mikroskopska ako se mjeri pojedinačno, ali kada organizmi istovremeno rastu, snijeg postaje jarko zelen i može se uočiti čak iz svemira.

Rezultati sitraživanja pokazali su da je Antarktik bio dio regije koji je doživio najbrže zagrijavanje u drugim polovinama protklih vijekova, a rast temperatura na mjestu gdje se nalazi zeleni snijeg uzrokovao je veliku količinu vode zbog njegovog topljenja.

Sve dok se bude odvijalo zagrijavanje planete i povećavala količina otopljenog snijega na Antarktiku, naučnici su istakli da će se i alge širiti.

Još nije u potpunosti jasno kako će širenje algi općenito utjecati na planetu, međutim, ti organizmi procesom fotosinteze upijaju ugljendioksid, a od njih snijeg potamni i apsorbuje veću sunčevu toplotu.

Količina ugljendioksida kojeg trenutno pronađena količina algi na Antarktiku upija iznosi oko 500 tona što je jednako za oko prosječno 875.000 putovanja automobilom u Velikoj Britaniji.

Količina pronađenih algi zapravo je konzervativna procjena jer je satelit prepoznavao samo one zelene, ali ne i crvene i narandžaste boje.

“Snijeg je mjestimično raznobojan, s paletom crvene, narandžaste i zelene boje i to stvara poprilično nevjerovatan prizor”, kazao je Matt Davey jedan od vodećih autora na studiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *