Categories
Nauka Science

SpaceX se priprema za drugi pokušaj lansiranja kapsule Crew Dragon

Američka kompanija SpaceX će danas pokušati lansirati kapsulu Crew Dragon u kojoj će biti astronauti svemirske agencije NASA.

Američka kompanija SpaceX će danas pokušati lansirati kapsulu Crew Dragon u kojoj će biti astronauti svemirske agencije NASA.

Prvi pokušaj lansiranja nije uspio u srijedu zbog lošeg vremena, tako da je putovanje astronauta Douga Hirleya i Boba Behnkena na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) odgođeno za danas. Ni danas prognoza nije idealna, a lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy je planirano za 21:22 sati po našem vremenu.

Ova misija je važna jer SAD šalju astronaute na ISS prvi put od završetka NASA-inog Space Shuttle programa 2011. godine. Također, NASA će prvi put u historiji iskoristiti privatnu kompaniju za transport posade u orbitu.

Ipak, pritiska nema, piše BBC.

“Obavit ćemo lansiranje kad budemo spremni. Predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence su ponosni na NASA-u i SpaceX zbog donošenja ispravne odluke i odgađanja lansiranja iz pravih razloga”, rekao je NASA-in administrator Jim Bridenstine.

Danas će biti ponovljena ista procedura kao i u sriejdu, astronauti će krenuti prema rampi za lansiranje tri sata ranije. Specijalni tim će im pomoći da se smjeste u sjedišta kapsule Crew Dragon, a potom će uslijediti provjere prije leta.

Ako lansiranje bude uspješno, let do ISS-a će trajati 19 sati. Astronauti će iskoristiti to vrijeme da isprobaju sisteme kapsule, uključujući mod manuelnog leta. Također, odvojit će vrijeme i za spavanje. Planirano je da na ISS-u ostanu jedan do četiri mjeseca, a potom da se vrate na Zemlju.

SpaceX je potpisao ugovor s NASA-om vrijedan 2,6 milijardi dolara koji podrazumijeva šest letova na ISS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *