Categories
Nauka Science

NASA žuri s povratkom sonde Osiris-Rex, “curi” prašina prikupljena na asteroidu

Američka svemirska agencija NASA žuri s povratkom svemirske letjelice koja je sletjela na asteroid i prikupila važne uzorke.

Američka svemirska agencija NASA žuri s povratkom svemirske letjelice koja je sletjela na asteroid i prikupila važne uzorke.

Radi se o sondi Osiris-Rex udaljenoj više od 300 miliona kilometara od Zemlje, koja je uspješno sletjela na asteroid Bennu i prikupila uzorke. Njen zadatak je da uzorke vrati na Zemlju kako bi ih naučnici mogli analizirati, a sada postoji problem. Naime, iako je postojao rizik da sonda neće prikupiti dovoljno uzoraka, ona ih prikupila i više nego što može stati u spremnik, tako da prašina i fragmenti asteroida sada “cure” u svemir.

“Gotovo smo postali žrtva vlastitog uspjeha”, izjavio je Dante Lauretta, vodeći naučnik u ovoj misiji. Ovo je NASA-in prvi pokušaj da prikupi uzorke s asteroida i vrati ih na zemlju.

Sonda je došla u kontakt s asteroidom u utorak, sletjela je na Bennu te za nekoliko sekundi zahvaljujući mlazu vodika pod pritiskom uzburkala njegovu površinu i prikupila uzorke. Međutim, količina je očigledno prevelika za “stomak” sonde te je došlo do curenja. Inače, radi se o važnoj misiji vrijednoj više od 800 miliona dolara.

Sondu čeka dug put do Zemlje pa je stoga vrijeme ključno. Višak uzoraka nije prevelik problem ako ne bude curio ubrzano. Ipak, NASA je upozorila da kretanje sonde može dovesti do dodatnog gubitka uzoraka pa će sada pokušati preostalu količinu sačuvati u kapsulu u kojoj će biti sigurna.

Koliko će uzorka biti sačuvano znati će se tek nakon povratka sonde na Zemlju. Povratak se očekuje 2023. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *