Categories
Nauka Science

Kinezi pokreću misiju kako bi prikupili uzorke s Mjeseca prvi put nakon 40 godina

Kina ove sedmice planira lansirati bespilotnu letjelicu na Mjesec kako bi prikupila uzorke sa Zemljinog prirodnog satelita, prvi put nakon 40 godina.

Kina ove sedmice planira lansirati bespilotnu letjelicu na Mjesec kako bi prikupila uzorke sa Zemljinog prirodnog satelita, prvi put nakon 40 godina.

Sonda Chang’e-5, nazvana po drevnoj kineskoj boginji Mjeseca, nastojat će prikupiti kamenje s Mjeseca koje može pomoći naučnicima u istraživanju nastanka i porijekla Mjeseca. Putem ove misije će se testirati sposobnost Kine da daljinski nabavlja uzorke iz svemira.

Ukoliko uspije, misija će učiniti Kinu trećom zemljom koja je prikupila lunarne uzorke, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza prije nekoliko decenija.

Otkako je Sovjetski Savez letjelicu Luna 2 spustio na Mjesec 1959. godine, nekoliko drugih zemalja, uključujući Japan i Indiju, pokrenule su misije na Mjesec.

Nakon programa Apollo, kada su prvi ljudi sletjeli na Mjesec, SAD su u periodu od 1969. do 1972. godine prikupile 382 kilograma kamena i prašine sa Zemljinog satelita.

Prilikom posljednje misije Sovjetskog Saveza, iz 1976. godine, prikupljeno je 170 grama uzoraka s površine Mjeseca.

Raketa Long March-5, zajedno s lunarnom sondom Chang’e-5, će biti lansirana prema Mjesecu u narednim danima iz kineske provincije Hainan. Plan je da kineska sonda prikupi dva kilograma uzoraka s površine Mjeseca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *