Categories
Nauka Science

NASA lansirala satelit za praćenje porasta nivoa mora

Američka svemirska agencija NASA lansirala je novi satelit u orbitu Zemlje.

Američka svemirska agencija NASA lansirala je novi satelit u orbitu Zemlje.

Radi se o američko-evropskom satelitu pod nazivom Sentinel-6 Michael Freilich koji je dizajniran da mjeri porast nivoa mora. Lansiran je u orbitui Zemlje iz baze američkih zračnih snaga Vandenberg u Californiji pomoću rakete Falcon 9 koja pripada kompaniji SpaceX. Prva faza rakete se spustila na tlo i moći će se ponovo koristiti.

Nakon druge faze i dostizanja željene visine, satelit je aktivirao solarne panele, a potom je uspostavljen kontakt s kontrolom misije na Zemlji.

Ime je dobio po bivšem NASA-inom zvaničniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju “svemirske” okeanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precezni radarski visinomjer. Identični blizanac ovog satelita pod nazivom Sentinel-6B bit će lansiran 2025. godine.

Mjerenja nivoa mora iz svemira su kontinuirana od 1992. godine i lansiranja američko-francuskog satelita TOPEX.Poseidon, nakon kojeg je lansirana serija satelita uključujući aktuelni Jason-3. Mjerenja su važna zbog razumijevanja podizanja nivoa mora usljed globalnog zagrijavanja koje prijeti milijardama ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *