Categories
Nauka Science

Kineska letjelica lansirana na Mjesec kako bi prikupila uzorke tla

Kina je započela svoju misiju čiji je cilj donijeti na Zemlju uzorke tla s Mjeseca.

Kina je započela svoju misiju čiji je cilj donijeti na Zemlju uzorke tla s Mjeseca.

Robotska letjelica Chang’e-5 lansirana je iz kompleksa Wenchang pomoću rakete Long March 5 rano jutros po lokalnom vremenu, a na Zemlju bi se trebala vratiti sredinom decembra.

Prošlo je više od 40 godina otkako su Amerikanci i Rusi donijeli na Zemlju uzorke tla Mjeseca i stijena kako bi ih analizirali. Kina želi postati tek treća država kojoj je to uspjelo, a radi se o ekstremno kompleksnom poduhvatu.

Nakon serije dobro obavljenih lunarnih misija koje su počele prije desetak godina, a koje se odnose na satelite, samopouzdanje kineskih naučnika je veliko.

Chang’e-5 će sletjeti na lokaciju nazvanu Mons Rumker u regiji poznatoj kao Oceanus Procellarum.

Uzorci će pomoći naučnicima da saznaju više o Solarnom sistemu. Uzorci doneseni u misijama Apollo i Luna potječu s poznatih lokacija, a nova misija bi trebala ponuditi informacije o kraterima te vulkanskoj prošlosti Mjeseca.

Kada Chang’e-5 stigne na Mjesec, ući će u orbitu, a lander će se potom odvojiti i spustiti na lunarnu površinu. Instrumenti će analizirati okruženje, a potom će uslijediti prikupljanje uzoraka tla. Lander ima mogućnost bušenja tla. Nakon toga će se lander vratiti do orbitera, a uzorci će biti spakovani u kapsulu koja će biti usmjerena prema Zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *