Categories
Tech Tehnologija

Njemačka nacionalna željeznica će eksperimentisati s hidrogenskim vozovima

Njemačka nacionalna željeznica Deutsche Bahn (DB) najavila je da razvija voz na hidrogenski pogon koji bi trebao zamijeniti vozove na dizel.

Njemačka nacionalna željeznica Deutsche Bahn (DB) najavila je da razvija voz na hidrogenski pogon koji bi trebao zamijeniti vozove na dizel.

Operater se udružio s kompanijom Siemens Mobility u razvoju novog voza pod nazivom Mireo Plus H, koji će koristiti gorive ćelije vodika i litij-jonske baterije. Voz će putovati između Tubingena, Horba i Pforzheima u njemačkoj državi Baden-Wurttemberg, a testiranja počinju 2024. godine.

Mireo Plus H će imati domet od 600 km, a njegova maksimalna brzina će iznositi 160 km/h. Željeznica Deutsche Bahn procjenjuje da će samo testiranje spriječiti ulazak oko 330 tona ugljen-dioksida u atmosferu.

DB također namjerava razviti i testirati infrastrukturu za hidrogenski voz pa zbog toga modificira jedno od svojih postrojenja za održavanje vozova koje će postati stanica za punjenje i održavanje novog voza.

Također, u planu je proizvodnja vodika elektrolizom, korištenjem električne struje kako bi se voda razlagala na kisik i vodik. Proces je potpuno ekološki, ali nije efikasan u poređenju na modernu tehnologiju koju koriste električna vozila s baterijama. Također, transport i skladištenje vodika mnogo koštaju.

Ipak, hidrogenski vozovi su uspješno testirani u nekim drugim zemljama te privlače pažnju u dijelovima Evrope. Kompanija Alstom već koristi komercijalne hidrogenske putničke vozove u Austriji, a obavila je i uspješna testiranja u Holandiji. Alstomovi Coradia iLint hidrogenski vozovi su testirani i stavljeni u službu u Njemačkoj još 2018. godine.

Međutim, DB-ov projekt je važniji s obzirom da se radi o nacionalnom prijevozniku, a uspješan test je ključ planova za karbonsku neutralnost. Trenutno DB koristi 1.300 dizelskih vozova u regionalnoj službi, a 40 posto od 33.000 km željezničke mreže nije elektrificirano.

“Moramo svesti upotrebu fosilnog goriva na nulu- Samo u tom slučaju DB može biti karbonski neutralan do 2050. godine. Do tada nećemo imati nijedan dizelski voz u floti”, izjavila je članica DB-ove uprave Sabina Jeschke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *