Categories
Tech Tehnologija

Nova aplikacija u SAD-u upozorava korisnike ukoliko su bili u blizini zaražene osobe

Dok koronavirus ne jenjava širom svijeta, tehnologija uskače u pomoć. Appleovi i Googleovi telefoni u pojedinim zemljama sada obavještavaju korisnike ukoliko su bili u blizini nekoga ko je pozitivan na COVID-19.

Dok koronavirus ne jenjava širom svijeta, tehnologija uskače u pomoć. Appleovi i Googleovi telefoni u pojedinim zemljama sada obavještavaju korisnike ukoliko su bili u blizini nekoga ko je pozitivan na COVID-19.

Ova upozorenja dio su nove aplikacije koja je povezana s državnim zdravstvenim odjelima i telefonima pacijenata.

Alarm za samoizolaciju

Naime, iako aplikacija ne može zaštititi korisnike jer ih obavještava o bliskom kontaktu sa zaraženima tek nakon što budu izloženi infekciji, ipak pomaže u sprečavanju širenja zaraze.

Nakon što korisnici pametnih uređaja otkriju da su bili u blizini zaražene osobe, mogu automatski poduzeti mjere samoizolacije kako bi zaštitili druge.

Milioni ljudi se prijavljuju za korištenje ove aplikacije, iako još nije dostupna u mnogim državama. Zdravstveni zvaničnici vjeruju da bi aplikacija mogla biti posebno korisna u slučajevima kada je zaražena osoba bila u kontaktu s nepoznatim ljudima, na primjer u autobusu, trgovini i slično.

Kako funkcioniše aplikacija?

Da bi korisnici iPhone i Android uređaja primali upozorenja o izloženosti koronavirusu, moraju uključiti Bluetooth i preuzeti aplikaciju Covid Trace u svojoj državi. Na iPhone uređajima sistem je već uključen u podešavanja, iako korisnici moraju provjeriti da li su im uključena obavještenja o izloženosti zarazi.

Naime, sve funkcioniše tako što pozitivno testirane osobe od svog zdravstvenog službenika dobijaju PIN kod za ulazak u aplikaciju. Bilo koji drugi telefon koji je bio u blizini telefona ove zaražene osobe u krugu od dva metra i manje, najmanje 15 minuta, prima upozorenje o potrebnoj samoizolaciji.

Aplikacija procjenjuju rizik na osnovu jačine Bluetooth signala, a na osnovu kojeg se može procijeniti koliko su dva uređaja bila blizu, ali i koliko dugo.

Međutim, aplikacija ja trenutno dostupna samo u 16 američkih zemalja, iako postoji velika vjerovatnoća da će se uvesti i na tržišta van SAD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *