Categories
Nauka Science

Skelet kita star između 3.500 i 5.000 godina pronađen na Tajlandu

Gotovo savršeno očuvani skelet kita za koji se procjenjuje da je star iz među 3.000 i 5.000 godina otkriven je na Tajlandu.

Gotovo savršeno očuvani skelet kita za koji se procjenjuje da je star iz među 3.000 i 5.000 godina otkriven je na Tajlandu.

Kosti su pronađene početkom novembra 12 km od obale zapadno od Tajlanda. Skelet je dug 12 metara, a naučnici se nadaju da će ponuditi “uvid u prošlost” posebno kada je riječ o proučavanju nivoa mora i biorazličitosti.

Djelomično fosilizirane kosti su rijetka otkrića, posebno u Aziji, a na fotografijama se vidi da su gotovo netaknute. Dosad je otkriveno više od 80 posto skeleta uključujući pršljenove, rebra, peraja i drugo. Procjenjuje se da je samo lobanja duga tri metra.

Skelet će pružiti informacije o paleobiološkim i geološkim uvjetima u vrijeme kada je kit živio, uključujući procjenu nivoa mora i bioloških zajednica.

Naučnici tek trebaju obaviti karbonsko datiranje kako bi ustanovili starost kostiju, a rezultati se očekuju u decembru.

Biolozi tvrde da Tajlandski zaljev ima interesantnu historiju u proteklih 10.000 godina jer je nivo mora vjerovatno bio veći za 4 metra u odnosu na današnji,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *