Categories
Nauka Science

Uspjeh prve arapske svemirske misije: Poslali signal s Marsa

Sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) danas je uspješno ušla u orbitu Marsa u prvoj arapskoj svemirskoj misiji.

Sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) danas je uspješno ušla u orbitu Marsa u prvoj arapskoj svemirskoj misiji.

Sonda naziva Hope (nada) UAE-a poslala je signal nakon što je ušla u orbitu Marsa, navedeno je na zvaničnom Twitter nalogu svemirske agencije UAE.

“Uspjeh! Ponovo je uspostavljen kontakt sa sondom Hope. Njeno lansiranje u orbitu sada je završeno”, napisali su na Twitteru.

Uspješno lansiranje sonde Hope u orbitu Marsa je veliko dostignuće s obzirom na to da su mnoge takve ranije misije otkazane zbog loših vremenskih uslova.

Tako su UAE postale peta zemlja u historiji koja je stigla do crvene planete, a prva među arapskim državama. Međutim, kako su naveli, njihove ambicije ne staju ovdje.

Očekuje se da će Hope mapirati Marsovu atmosferu tokom svakog godišnjeg doba. Njena tri instrumenta će prikupljati različite podatke o atmosferi kako bi se na taj način izmjerile sezonske i dnevne promjene dajući svježe uvide u to kako funkcioniše atmosfera ove planete.

Konkretno, naučnici misle da to može doprinijeti našem razumijevanju kako je Mars izgubio veći dio vazduha, a sa njim i mnogo vode.

Sonda Hope je prošle godine započela svoje putovanje na Mars, kada je u julu lansirana zajedno sa američkim roverom Perseverance koji bi trebao stići sljedeće sedmice i kineskom sondom Tianwen-1 koja je također blizu ove crvene planete i očekuje se da sutra stigne do nje.

Ova sonda je teška 1,3 tone i lansirana je na raketi H-2A sa japanskog kosmodroma Tanegashima.

To je putovanje bilo dugo 500 miliona kilometara i robotsko vozilo je očekivano stiglo na odredište u februaru ove godine.

Kineska i arapska sonda će kružiti oko Marsa, dok će se američka spustiti na Mars. To će biti prva etapa u decenijskom američko-evropskom projektu uzimanja uzoraka stijena kako bi se ispitivalo ima li dokaza o životu mikroba.

Prizori sa putovanja sonde Hope do Marsa, prikazani su na Burj Khalifi u Dubaiju, najvišoj zgradi svijeta, a druge kultne zgrade širom UAE-a svijetlile su crveno u čast Marsovske misije.

Sonda “Hope” se u velikoj mjeri smatra letjelicom inspiracije – nešto što će privući mlade ljude u UAE i širom arapskog svijeta da se počnu baviti naukom u školi i tokom višeg obrazovanja.

Satelit je jedan od brojnih projekata za koje vlada UAE kaže da označava njihovu namjeru da udalje zemlju od zavisnosti od nafte i plina ka budućnosti zasnovanoj na ekonomiji znanja, piše CNN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *